PRIMA CASA 4Programul Prima Casă 4 ar putea începe în 3-4 săptămâni, după ce Fondul NaÅ£ional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va trimite băncilor convenÅ£iile necesare pentru introducerea normelor, a declarat Radu GheÅ£ea, preÅŸedintele AsociaÅ£iei Române a Băncilor (ARB). El a adăugat că există 5-6 bănci care doresc să participe la programul Prima Casă 4, printre care ÅŸi CEC Bank.


"Dacă săptămâna aceasta sau cel târziu săptămâna viitoare primim de a Fondul NaÅ£ional de Garantare a NGCIMM proiectul de convenÅ£ie trebuie să introducem prevederile acestui proiect în norme, iar băncile să aprobe normele pe diverse paliere. Personal, cred că în 3-4 săptămâni am putea vedea primele norme cu aviz favorabil de la Banca NaÅ£ională ÅŸi să începem creditarea", a spus GheÅ£ea.


DeÅŸi premierul Boc a anunÅ£at că programul va începe imediat după PaÅŸti, băncile comerciale nu au putut depune la Banca NaÅ£ională a României documentele privind normele pentru programul Prima Casă 4, deoarece nu au fost publicate normele elaborate de Fondul NaÅ£ional de Garantare prin proiectul de convenÅ£ie.


Guvernul a adoptat, în data de 20 aprilie 2011, normele metodologice de aplicare a programului. Potrivit acestora, Guvernul a redus garanÅ£ia din partea statului la jumătate. Totodată, proprietarii care deÅ£in o locuinţă cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraÅ£i pot accesa un credit ipotecar garantat de stat pentru a cumpăra o locuinţă cu o suprafaţă mai mare. În plus, Guvernul a eliminat restricÅ£iile privind vârsta maximă a solicitanÅ£ilor ÅŸi vor putea aplica pentru un credit "Prima casă" ÅŸi persoanele de peste 35 de ani. ClienÅ£ii care deÅ£in cote-părÅ£i dintr-o locuinţă vor putea beneficia de credite garantate de stat pentru a achiziÅ£iona diferenÅ£a de cote-părÅ£i. Se menÅ£ine avansul de 5% din valoarea bunului finanÅ£at ÅŸi marjele de dobândă aplicate peste indicatorii pieÅ£ei monetare, de 2,5% la lei ÅŸi 4% la euro.