Crestere a numarului de tranzactii imobilliare

 Datele ANCPI arata o majorare cu 17.000 a numarului de contracte de vanzare-cumparare cu proprietati imobiliare   Lipsa de stimulente pentru inceperea unor proiecte noi in sectorul rezidential va pune presiune pe preturile imobilelor


La nivel national, in primele patru luni ale lui 2011 s-au inregistrat 1.384.483 de operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara, cu aproximativ 185.600 mai multe fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Agentiei Natio­nale Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Ca volum de activitate, pe primul loc se situeaza Bucurestiul - 94.712 operatiuni, cu aproximativ 13.500 mai multe decat in intervalul ianuarie-aprilie 2010, urmat de judetul Timis - 91.396 de operatiuni, numarul acestora fiind cu 7.200 mai mare decat in primele patru luni ale anului trecut, si judetul Cluj - 69.131 de operatiuni, in scadere cu aproximativ 3.300 fata de 2010. Totodata, si in ceea ce priveste evolutia numarului tranzactiilor imobiliare la nivel national, in perioada primelor patru luni s-au consemnat cresteri importante. Astfel, daca in urma cu trei ani s-au inregistrat cele mai mari rezultate -  238.672 de tranzactii, in 2009, numarul acestora a scazut la 173.625. Cresterea a fost reluata anul trecut, cand s-au inregistrat 177.240 de tranzactii si a continuat in 2011, in primele patru luni fiind incheiate 194.315 de tranzactii, cu aproape 9% mai mult fata de anul precedent. 

Cresterea numarului de acte de van­zare-cumparare are loc intr-o peri­oada de stabilizare a preturilor, situa­tie care a rezultat in urma plafonarii valorilor de tranzactionare pe piata rezidentiala impusa indirect prin programul „Prima casa”. „Fluctuatiile de pret din ultimii ani au consolidat imaginea pietei imo­biliare ca fiind imatura si instabila, atat pentru investitori, cat si pentru cum­paratori. Dupa scaderi consecutive de preturi si prognoze tot mai variate si deru­tante, in momentul actual piata s-a stabilizat. In acest an este de asteptat ca numarul tranzactiilor imobiliare sa creasca in trim. II si trim. IV pe fondul revenirii treptate in piata a celor care doresc si pot sa isi cumpere o locuinta, dar care au asteptat stabilizarea pretu­rilor”, declara Asher Lax, VP Marke­ting&Sale Adama.


Un program anualPe de alta parte, vestea buna pentru vanzatori aduce ingrijorari pentru cum­pa­ratori. Piata constructiilor reziden­tiale este in continuare anemica, primul tri­mestru al anului continuand tendinta de nonactivitate pe segmentul dezvol­ta­rilor rezidentiale. Dezvoltatorii nu au reu­sit nici in acest an sa mobilizeze re­sur­se pentru a incepe macar un an­sam­blu rezidential nou de anvergura (cu peste 250 de unitati locative). Situatia se va mentine grava pana cel mai devreme la finalul anului in curs, intrucat singura cale de sustinere a tranzactiilor cu locu­inte va fi oferita de stat prin continuarea programului „Prima casa”.

SURSA :FIN.RO