Cum vindeti o proprietate

Cum vindeti o proprietate


Intentionati sa vindeti o proprietate imobiliara?


Va prezentam in continuare cativa pasi pe care trebuie sa-i parcurgeti.

Inainte de a pune in vanzare proprietatea dumneavoastra imobiliara trebuie sa va asigurati ca toate actele sunt in regula. Dreptul de proprietate trebuie intabulat si pus pe rol la administratia financiara a sectorului de care apartine imobilul, succesiunea incheiata, impozitele platite la zi, daca este cazul ipoteca radiata din caietul de sarcini al imobilului.
Puteti pierde o oferta foarte buna sau un client daca toate aceste aspecte nu sunt puse la punct. Bineinteles ca dumneavoastra sperati sa obtineti un pret cat mai bun la incheierea tranzactiei.
Totusi situatia trebuie privita in mod realist. Apeland la toate informatiile din piata sau la serviciile unei agentii imobiliare veti avea parte de consiliere gratuita in domeniul imobiliar si veti obtine o evaluare obiectiva a pretului.


Nu uitati ca majoritatea cumparatorilor sunt informati si analizeaza intotdeuna mai multe oferte. Evident ca vor alege cea mai avantajoasa oferta gasita dupa crireriile dumnealor de selectie.


Pretul depinde in mare masura si de perioada de timp in care doriti sa vindeti proprietatea imobiliara. O vanzare urgenta presupune intotdeauna si un pret mai mic, in timp ce pretul cel mai bun poate fi obtinut doar daca nu va grabiti. Oferta dumneavoastra trebuie facuta publica si veti fi cu atat mai avantajat cu cat sporiti caile si modalitatile de expunere publica.


Noi va sugeram sa promovati oferta dumneavoastra imobiliara utilizand toate formele de publicitate: internet, publicatii locale si nationale, reviste de afaceri, etc., in felul acesta veti avea posibilitatea sa intrati in contact direct atat cu potentialii clienti cat si cu diferite agentii imobiliare. In functie de impactul publicitatii facute, puteti reveni la etapa pretului, facand ajustarile necesare: cresterea sau scaderea pretului.


Selectarea unei agentii imobiliare
Este bine sa luati in considerare toate ofertele ferme primite si sa decideti daca lucrati sau nu cu agentii imobiliare, sau daca veti lucra exclusiv cu o singura agentie imobiliara. Negocierea pretului de vanzare a imobilului depinde in mare masura de acestea. Nu uitati sa negociati totul la maxim, sa cereti in permanenta imposibilul ca sa fiti sigur ca veti obtine tot ce este posibil - ne referim atat la pretul proprietatii imobiliare, cat si la toate conditiile de colaborare cu o agentie: termene, comisioane, taxe, etc.


In cazul colaborarii exclusive cu o singura agentie imobiliara puteti beneficia de anumite avantaje (in functie de agentia aleasa):  • promovarea ofertei imobiliare prin mijloace cu impact maxim (publicare in reviste si publicatii de specialitate, internet, bannere) ceea ce va spori sansele unei vanzari rapide:

  • comision preferential;

  • agentia va face toate demersurile necesare in vederea vanzarii imobilului;

  • in cazul in care imobilul este nelocuit puteti lasa cheile in agentie. Vizionarile vor putea fi facute oricand fara ca dumneavoastra sa pierdeti timp;

  • agentia va negocia pentru dumneavoastra cel mai bun pret. Nu uitati ca marja de negociere este una dintre cele mai raspandite strategii aplicate pe piata imobiliara, iar aratandu-va rezonabil si deschis la negociere puteti castiga cumparatorul de partea dvs. Nu pierdeti contactul cu potentalii cumparatori. Implicati-va direct in toate negocierile chiar daca lucrati sau nu cu o agentie imobiliara. Tineti cont de sfatul agentului, nu uitati ca el este de partea Dvs.


Daca lucreti cu o agentie imobiliara, atunci lucrurile sunt simple - agentia se ocupa de toate actele, Dvs. doar trebuie sa le semnati. Nu uitati ca actele trebuie autentificate de un notar, vanzarea efectiva facandu-se doar in fata acestuia. Daca nu vindeti printr-o agentie atunci tot la un notar trebuie sa ajungeti, numai ca actele trebuie sa le pregatiti singur.