perspective la preturile imobiliarelor

PiaÅ¢a tranzacÅ£iilor imobiliare a rămas în blocaj în prima jumătate a acestui an, în condiÅ£iile în care sunt "foarte puÅ£ini cei care intră acum pe achiziÅ£ii", spune Filip Stoica, preÅŸedintele AsociaÅ£iei NaÅ£ionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), care apreciază că trendul se va schimba odată cu apariÅ£ia semnalelor clare de ieÅŸire din recesiune.
"De aproape doi ani asistăm la un blocaj, fără injecÅ£ii semnificative în piaÅ£a imobiliară. PiaÅ£a se va schimba când vor apărea semnalele limpezi de creÅŸtere economică. Atunci va reveni încrederea oamenilor ÅŸi va avea loc schimbarea comportamentului. Cumpă rătorii vor dori să cumpere cât preÅ£urile vor fi încă mici", apreciază Stoica.
În cei doi ani de scădere a preÅ£urilor imobiliare au mai existat evoluÅ£ii pozitive în perioada lansării programului guvernamental Prima casă sau imediat după reducerea TVA-ului la 5% pentru locuinÅ£ele vândute de companii cu un preÅ£ mai mic de 380.000 de lei, dar aceste măsuri nu au avut forÅ£a să miÅŸte semnificativ o piaţă dependentă de stabilitatea ÅŸi încrederea utilizatorilor finali ai apartamentelor.
Scăderea numărului de tranzacţii a atras după sine o reducere a preţurilor la apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti de aproximativ 50%, potrivit indicelui realizat de ZF.
În lipsa tranzacÅ£iilor, ÅŸeful ANEVAR spune că firmele de profil au evaluat bunuri în special pentru raportare financiară, dar ÅŸi în cadrul reorganizărilor intra-grup, în care unele firme au preferat să aducă la un loc entităţi separate pentru a avea management comun ÅŸi acces mai facil la finanÅ£are, în timp ce alte companii au decis să îÅŸi separe afacerile de partea imobiliară, a cărei evoluÅ£ie negativă a afectat marjele de profitabilitate, în condiÅ£iile în care, spre exemplu, "devalorizarea terenului trebuie înregistrată în contul de profit ÅŸi pierdere".
PiaÅ£a evaluărilor ar putea reveni pe creÅŸtere dacă instituÅ£iile statului ar accelera procesul de evaluare a activelor din patrimoniul public. "Este ÅŸi o chestiune de interes naÅ£ional să ÅŸtii cât este averea statului vizavi de relaÅ£ia cu alte state. Au crescut solicitările pentru aceste evaluări, dar este rolul autorităţilor centrale de a convinge autorităţile locale de utilitatea unui asemenea demers. Atât autorităţile locale, cât ÅŸi Ministerul FinanÅ£elor pot apela la obligaÅ£iuni, la împrumuturi ÅŸi o entitate care se dovedeÅŸte a fi bogată poate avea astfel succes la un astfel de împrumut", apreciază Stoica.
Consultantul spune că băncile nu vor avea probleme semnificative cu portofoliile de credite ipotecare acordate în perioada 2007-2008, când pre Å£urile au atins maximul pieÅ£ei, în condiÅ£iile în care actualele valori de piaţă nu sunt relevante, în lipsa unui număr semnificativ de tranzacÅ£ii.
"Problema apare odată cu teama că în urma vânzării nu mai poÅ£i obÅ£ine preÅ£ul echivalent valorii garanÅ£iei, ceea ce înseamnă cheltuieli cu provizioanele ÅŸi alte pierderi. Dacă ideea de bază este că toate proprietăţile ÅŸi-au redus valoarea, aici ar trebui să fie o problemă, dar eu cred că este o falsă problemă. Creditele ipotecare au fost date pe termen lung, de 20-25 de ani, iar garanÅ£iile sunt tot pe termen lung - un apartament nu se depreciază pe termen scurt. Faptul că noi acum străbatem o lipsă a tranzacÅ£iilor nu înseamnă că tot portofoliul s-a depreciat cu aceste sume vehiculate. În mod normal, toată comunitatea economică ar trebui să privească situaÅ£ia tot pe termen lung, perioadă în care valorile proprietăţilor se menÅ£in", spune Stoica.
Pe termen mediu ÅŸi lung intervin în ecuaÅ£ie ÅŸi factori precum inflaÅ£ia ÅŸi scăderea obligaÅ£iei pe măsură ce sume din împrumut sunt achitate către bancă, astfel că portofoliul unei bănci poate fi echilibrat în timp.


Indicele de la Statistică nu spune nimic dacă este doar la nivel naţional
Åžeful Anevar apreciază că primul indice oficial al locuinÅ£elor, lansat în urmă cu o lună de Institutul NaÅ£ional de Statistică, în colaborare cu BNR ÅŸi Uniunea Notarilor Publici, este "transparent", dar lasă loc de îmbunătăţiri printr-o mai mare segmentare a categoriilor de preÅ£uri.
"Chiar dacă acum nu prea pare utilizabil, un indice are nevoie de timp. Calitatea lui depinde foarte mult de volumul de informaÅ£ii pe care se bazează ÅŸi este important local. La nivelul ţării ţării nu îÅ£i spune mai nimic, deoarece nu sunt aceleaÅŸi evoluÅ£ii nici măcar pe zonele Capitalei", explică ÅŸeful ANEVAR, asociaÅ£ie cu aproximativ 5.000 de membri evaluatori ÅŸi circa 250 de firme care concurează pe o piaţă a onorariilor de circa 25 de milioane de euro.


 


 


sursa: ziarul financiar