Piata imobiliara mondiala se redreseaza


Pietele imobiliare ale marilor economii ale lumii se ridica încet, dar sigur.Tendinta este confirmata de studiul facut de specialistii Global Property Guide în cel de-al treilea trimestru al lui 2009.
Totusi, din cele 27 de tari care au publicat deja statisticile pe Q3, cele mai multe au avut de-a face cu scaderi ale preturilor pe piata imobiliara.


Astfel, în 17 state casele s-au ieftnit, în timp ce pietele imobiliare din doar 10 tari se pot lauda cu majorari ale preturilor. În plus, scaderile dramatice din anumite tari, cumulate, au fost mult mai mari decât totalul cresterilor înregistrate în perioada iulie-septembrie 2009.


Este vorba despre Letonia - unde casele s-au ieftinit cu aproape 60% în ultimul an, Bulgaria - tara în care preturile au scazut într-un an cu peste 28 de procente, Islanda - unde locuintele sunt acum cu 21% mai ieftine fata de Q3 2008, Rusia - unde scaderea a fost de circa 20% si Slovacia - unde casele sunt acum mai ieftine cu peste 15%.


Per total însa balanta pare sa se echilibreze. Caci, cel putin pâna acum, ultimul trimestru al acestui an a adus cresteri pe pietele imobiliare din 16 tari si scaderi doar în 11 state. Marea Britanie, Canada, Germania, Singapore si Africa de Sud au înregistrat scumpiri ale locuintelor în Q3 fata de Q2, în ciuda faptului ca au fost profund afectate de criza economica mondiala.


Israelul se poate lauda cu cele mai bune rezultate înregistrate în doua trimestre consecutive. Aici, casele s-au scumpit cu 8,4% pâna în trimestrul al doilea, iar cresterea a depasit 10 procente în cel de-al treilea trimestru.


 


 Publicat: 26 nov 2009 | Sursa: Diana Tanasescu, IMOPEDIA.ro |