PROIECTE IMOBILIARE 2011 IN ROMANIA

Care sunt proiectele anului 2011 pe piaţa de birouri? Cele mai mari sunt parcurile de afaceri Platinum Business & Convention Center din Băneasa şi Swan Office & Technology Park din Pipera.


Swan are o suprafaţă închiriabilă de 29.000 de metri pătraÅ£i ÅŸi a implicat o investiÅ£ie de peste 50 de milioane de euro realizată de compania Chayton Capital, în timp ce Platinum are o suprafaţă închiriabilă de peste 40.000 de metri pătraÅ£i ÅŸi a fost dezvoltat de compania Willbrook, controlată de omul de afaceri Eyal Ofer.


În cele două proiecte de-abia acum au început să fie semnate primele contracte. Astfel, firma de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis a intermediat recent tranzacÅ£ia prin care grupul Pfizer a închiriat 2.000 de metri pătraÅ£i în Platinum, în timp ce în clădirile din Swan îÅŸi va consolida operaÅ£iunile un jucător important din comerÅ£, care a închiriat cam 10% din proiect.


IeÅŸirea tehnică din recesiune, după o perioadă de nouă trimestre (27 de luni) fără creÅŸteri economice consecutive, ÅŸi mutarea primilor chiriaÅŸi în aceste imobile ar putea impulsiona procesul de închiriere, după mai bine de doi ani în care companiile s-au ferit de asumarea unor decizii cu consecinÅ£e pe termen mediu ÅŸi lung.


"Istoria" parcurilor de afaceri din BucureÅŸti a început cu proiectul IRIDE din Pipera, în urmă cu circa zece ani, iar modelul a fost ulterior multiplicat ÅŸi îmbunătăţit în proiecte precum Bucharest Business Park, West Gate Park sau S-Park.


Cu toate acestea, cele mai multe spaÅ£ii de birouri din BucureÅŸti sunt în clădiri individuale, iar la acest capitol printre proiectele relevante care vor fi livrate în acest an se numără imobilele Crystal Tower de pe strada Iancu de Hunedoara sau Romană Offices de pe bulevardul Dacia. Nici aceste clădiri nu au însă prea mulÅ£i chiriaÅŸi în momentul de faţă.


"Suntem în discuÅ£ii cu mai mulÅ£i clienÅ£i pentru închirierea întregii clădiri. Cu unii la stadiul de semnare a contractelor, cu alÅ£ii la nivel de head of terms. Într-o lună sperăm să avem mai multă certitudine în ceea ce priveÅŸte numele chiriaÅŸilor, iar în luna iulie ar trebui finalizată construcÅ£ia. Din discuÅ£iile pe care le avem cu firmele, primii chiriaÅŸi s-ar putea în septembrie, după o perioadă de două luni de amenajare a spaÅ£iilor", spune Mihaela Drăghici, directorul de relaÅ£ii publice al Search Corporation, dezvoltatorul proiectului Crystal Tower.


În clădirea Romană Offices reprezentanÅ£ii Dinu Patriciu Global Properties au anunÅ£at un singur chiriaÅŸ, respectiv firma de consultanţă Contrast Management & Consulting, finalizarea imobilului fiind programată pentru luna iunie a acestui an.


Tehnologiile de construire s-au îmbunătăţit în ultimii ani, iar dezvoltatorii sunt tot mai atenÅ£i la eficientizarea clădirilor ÅŸi reducerea cheltuielilor de administrare. În aceste condiÅ£ii, clădirile noi îÅŸi vor găsi cel mai probabil chiriaÅŸi pe parcursul anului în curs.


Aceste proiecte vor lua chiriaÅŸii clădirilor de clasa B sau din zone secundare, unde în urmă cu trei-cinci ani erau practicate chirii comparabile cu cele din imobilele de clasa A finalizate în această perioadă, astfel că unele firme vor alege să facă un "upgrade" la aceleaÅŸi costuri odată cu finalizarea contractelor mai vechi de închiriere.SURSA: ZIARUL FINANCIAR